Digijuttu

19.7.2023

Voiko elää ilman älypuhelinta, tietokonetta tai internetiä? Eiköhän, jos on valmis näkemään sen vaivan. Asiakaspalvelu tuntuu olevan lähes aina verkossa. Voit siis ottaa yhteyttä sähköpostilla, verkkopalvelussa tai chatissa. Toivottavasti tiedät mitä se tarkoittaa. Tarvitset internetin ja laitteen millä käytät sitä. Usein voit tavata asiantuntijan kasvotustenkin, kunhan varaat ajan netin kautta. Jos löydät palvelunumeron, yleensä se maksaa. 

Kaupassa voit valita menetkö pikakassalle missä käytät automaattia. Itsepalvelu sopii hyvin sellaiselle, joka ei halua syystä tai toisesta kohdata muita ihmisiä. Ehkä et halua esimerkiksi näyttää mitä ostat? Pikakassa myös nopeuttaa jos on ruuhkaa. Pikakassalla et saa kuitenkaan alennusta ale-tuotteista, etkä voi ostaa esim. alkoholia. Et voi myöskään maksaa käteisellä. 

Tiedätkö mitä omalla asuinalueellasi tapahtuu? Tieto torikauppiaista, REKO-ringistä ja kadonneista kissoista on Facebook-ryhmässä. Joku tulosti myös paperi-ilmoituksen, mutta ilmoitustauluja on nykyään harvassa. Lehdessäkin julkaistaan tietoa tapahtumista, mutta kun se yllättäen peruuntuu, vain Facebookin seuraajat saavat tiedon ajoissa. Painettu lehti sisältää uutiset, mitkä naapurisi luki ehkä jo eilen verkkolehdestä. Jos painettu lehti edes löysi tiensä postilaatikkoosi, postinkulku on epävarmaa joillain alueilla. 

Mitä tulevaisuudessa tapahtuu käteiselle rahalle? Moni maksaa jo älypuhelimen sovelluksella, joku jopa kellolla. Lompakot eivät enää pullistele kortteja. Tai jos pullistelee, niin todennäköisesti et ole vain huomannut että suurin osa korteistasi toimii jo älypuhelimen näytöltäkin. Voisit karsia niitä reilusti. Esimerkiksi kirjastokortit, museokortti ja kauppojen etukortit löytyvät älypuhelinsovelluksista. 

Älypuhelimen viestit näyttävät myös sukulaisten terveiset kuvina, kirjoituksina ja videoina. Harva lähettää enää postikorttia edes ulkomailta. Vaikka tuntuuhan se hienolta kun sellaisen saa. Mainoksia sentään tulee paperisenakin, mutta vähintään yhtä paljon myös sähköisesti! Kannattaako siis pitää kiinni vanhasta vai pysyä vauhdissa mukana, ottamalla ohjat omiin käsiin?


Tämän tekstin kirjoitti koordinaattori Anu, joka jäi miettimään näitä asioita Kuluttajaliiton "Arki ilman Internetiä"-luennon jälkeen.