Opastussivut

Yleistä

Näillä sivuilla vastaamme useasti esitettyihin kysymymyksiin ja keskitymme ollennaisiin toimintoihin sekä ohjaamaan sivustoille, mistä löytyy paljon hyödyllisiä vinkkeja ja ohjeita.

Uusi ja ajankohtainen: klikkaa tästä ja lue asiaa Koronavilkku-sovelluksesta!

Opi tuntemaan laitteesi

Laitteesi, oli se sitten puhelin, tabletti tai tietokone, toiminnan sydän on ASETUKSET. Rattaan kuvake löytyy kaikissa laitteissa, ja sitä napauttamalla sinulle avautuu asetusten maailma. Tutustu rohkeasti asetuksiin ja miten voit säätää ja vaikuttaa moniin toimintoihin. Windows koneissa asetukset nappi löytyy kun napautat lippukuvaketta tehtävä palkista tai näppäimistöltä.
Mobiililaitteeen asetuksissa määritetään muun muassa lentotila, WIFI, bluetooth, mobiilidata, oma hotspot (netin jakaminen), äänet, yleiset, näyttö ja kirkkaus, taustakuva, tilit, ja monta muuta tärkeää asiaa, joten tutustuminen kannattaa. Jos jokin asia ei mene niin kuin haluat todennäköisesti ratkaisun avain löytyy asetuksista.
Tietokoneen asetuksista löytyy laitteiden (kuten tulostimen) asennus, ohjelmien poisto, tietosuoja ja aputomintoja (lukija, suurennuslasi, kontrasti)

Katso suurenpi kuva napauttamalla

Näppäinkomennoilla moni asia hoituu hiirtä nopeammin esimerkiksi ’kopioi & liitä’. Ylen Digitreenien tekemän taulukon näppäinkomennoista sekä PC:lle että Mac:ille saat klikkaamalla tästä, Tarvitset sen aukaisemiseen PDF- reader ohjelman, kuten Adobe Reader. Voit tallentaa ja tulostaa näppäinkomennot taulukon itsellesi.

Päivitykset

Käyttöjärjestelmän päivitys pitää aina tehdä. Päivitykset ovat tärkeitä laitteen turvallisuuden ja toimimuuden kannalta.
Puhelimissa ja tableteissa rattaan kuvan päälle ilmestyy punainen täplä/täpliä kun jotain tärkeää on tekeillä. Ratasta napauttamalla voi nähdä ja seurata mihin punainen merkki osoittaa. Appien päivitys pitää myös tehdä, mutta jos päivitettävä ohjelma ei ole käytössä niin sen voi poistaa. Windows koneet yleensä päivittyvät automaattisesti ja vaativat uudellen käynnistyksen. Älä katkaise virtaa kun päivitys on käynnissä. Jotkut päivitykset saattavat kestää useita minuutteja, joten odota rauhassa.

Otetaan termit ja sanasto haltuun

Mikä Tili? Mikä on selain? Mitä tarkoittaa www? Mikä Google? Mikä WIFI? Mikä on muistikku?
Mitä tarkoittaa pilveen tallentaminen? Mitä on varmuuskopiointi?
Vastauksia näihin kysymyksiin ja moniin muihin saat napauttamalla tästä!

Englanninkielisiä sanoja käytetään usein vain koska hyvää suomenkielistä vastinetta ei ole. Tästä klikkaamalla pääset kokoelmaan useasti käytettyjä englanninkielisiä sanoja suomeksi. Voit myös halutessasi tulostaa sivun.

Näppäinkomennot taulukko ja englanninkielinen sivusto vaativat PDF tiedostojen lukuohjelman, ja esimerkikisi Adobe Reader sopii tähän hyvin. Ilmaisen Adobe Reader ohjelman voi ladata täältä https://get.adobe.com/fi/reader/).