Asiaa tileistä, salasanoista, virustorjunnasta

Asiaa Tileistä

Yleisin tili digimaailmassa on varmaankin sähköpostitili. Ilmaisia sähköpostitilejä voi luoda Googlen (gmail), Microsoftin (hotmail, outlook), Applen (iCloud) kautta ja on toki muitakin kuten esimerkiksi Yahoo ja vaikka AOL. Palvelimen sähköpostiosoite vaatiin sopimuksen palvelimen omistajan kanssa (kuten Telia, Elisa, DNA). Yrityksillä on omat työsuhde sähköpostiosoitteensa tyyliin oma.nimi@yritys.com.

Kun websivusto aukeaa saattaa yläreunassa näkyä kehotus kirjautua. Jos olet luonut tunnukset eli tilin tälle sivustolle, niin klikkaa ”kirjaudu” napista, ja seuraa näytölle tulevia ohjeita. Usein käyttäjätunnus on sama kuin sähköpostiosoite ja salasana on se, minkä kyseiselle sivustolle olet asetettanut tiliä luodessasi, ei siis sama kuin sähköposti tilin. Jos tunnukset ovat unohtuneet niiden palauttaminen riippuu siitä, mitä tietoja olet antanut tilin suojaamiseen, kuten puhelinnumerosi tai sähköpostisi. Kirjautumiskehotteen alla löytyy linkki: ”oletko unohtanut salasanasi”, sitä napauttamalla saat ohjeita miten toimia.

Jos sivustolle pääsy vaatii kirjautumisen, ”luo tili”, ”rekisteröidy” tai muuta vastaavaa linkkiä napauttamalla ja ohjeita seuraamalla voit luoda tilin ja tunnukset. Rekisteröitymistapoja on monia. Esimerkiksi Googlen tai Facebook tunnuksia voi käyttää monissa paikoissa tai luoda uudet. Yleisesti käyttäjätunnus on sähköpostiosoite, mutta salasana on valinnainen ja eri kuin sähköpostin. Myöskään eri palveluihin tulee valita oma salasana, siis ei samaa salasanaa joka paikkaan; tässä on kyse turvallisuudesta.

Jotkut sivustot vaativat kirjautumisen, rekisteröitymisen, tilin ja joillekin tili on valinnainen. Etuna kirjautuneet käyttäjät saavat lisäetuja ja voivat hyödyntää sivuston mahdollisuuksia . Esimerkkejä erilaisista tileistä:

Valinnainen tili sivustoja

  • Yle areena
  • YouTube
  • Sanomalehdet (Aamulehti, Helsingin Sanomat, Iltalehti, Iltasanomat, plus monet muut)
  • Verkkokaupat, ostoksia voi tehdä ilman tiliä, jos ei halua kaupan muistavan tietojasi

Tiliä vaativia sivustoja

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • muut Some palvelut

Asiaa salasanoista

Tilien myötä salasanoja kertyy niin monta, että niiden kaikkien muistaminen on melkein mahdotonta. Tärkeimpiä ovat laitteiden käyttöön liittyvät, mitä ilman laite ei aukea, kuten Windows – Microsoft tilin salasana tai pin koodi, Mac koneet -iCloud tili, Mobiililaitteet -suojauskoodit. Nämä salasanat ja/tai pin koodit olisi hyvä muistaa ja olla kirjoitettuina ja helposti saatavilla kuten myös useimmin käytetyn sähköpostin salasana. Suositus on, että kaikki salasanat kirjoitetaan talteen vaikka paperille pöytälaatikkoon tai sähköiseen tiedostoon. Älä luovuta salasanojasi muiden käyttöön.

Asiaa virustorjunnasta

Windows 10 koneilla on oma Defender virustoiminta ohjelma, ja se on riittävän hyvä peruskäyttäjälle. Vaativammille käyttäjälle löytyy maksullisia ohjelmia, mitkä lupaavat parempaa tietoturvaa. Näistä mainittakoon suomalainen F-Secure. F-secure tarjoaa ilmaisen on-line virustarkistuksen windows koneelle. Ilmainen toiminta löytyy osoitteesta https://www.f-secure.com/fi/home/free-tools/online-scanner.

iOS laitteet (iPhone ja iPad) eivät tarvitse virustorjuntaohjelmaa. Näille laitteille ei voi ladata mitään Applen ulkopuolelta ja Apple tarkistaa kaikki heiltä ladattavat sovellukset.

Android laitteille on hyvä asentaa virustorjunta. Google Play kauppa on avoin sovellusten kehittäjille, joten sieltä saatavien ohjelmien tarkistusta ei ole. Ilmaisia ohjelmia ovat muun muassa Sophos, Avast, AVG, Avira ja monta muuta. Kaikki nämä tarjoavat myös lisäominaisuuksia sisältävän maksullisen version.

macOS laitteille ei suositella erillistä virustorjunta ohjelmaa. Tutustu Applen suojaukseen sen omilta sivuilta osoitteesta https://support.apple.com/fi-fi/guide/security/sec114e4db04/1/web/1