Sanastoa ja termejä

Tili: tämä sana tuottaa ongelmia monille, koska sen on opittu tarkoittavan pankkitiliä. Digimaailmassa tili (engl. Account) tarkoittaa yksilöivän käyttäjätunnuksen luomista ja rekisteröitymistä internet-palveluiden käyttäjäksi. Tilit ovat maksuttomia. Tilit (käyttäjätunnukset) ovat kaksiosaisia: käyttäjän nimi (usein sähköpostiosoite) ja oma valinnainen salasana. Lue lisää tilien luomisesta Tilit, salasanat, virustorjunta -sivulta.

Internet (netti, verkko, verkosto) on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Verkkopalvelut ja monet sovellukset tarvitsevat toimiakseen Internet-yhteyden. Internet rakentuu nettisivuista.

Selaimet ovat ohjelmia, joilla käytät internetiä. Selaimia ovat esimerkiksi Edge, Firefox, Google Chrome ja Safari. Jos tiedät www-osoitteen (esim. www.mukanetti.net) voit kirjoittaa sen suoraan selaimen osoitekenttään (selaimen yläosan ensimmäinen rivi), ja selaimesi vie sinut haluamallesi sivulle. Jos et tiedä osoitetta, voit käyttää hakukonetta. 

Hakukone auttaa löytämään tietoa internetistä. Hakukoneeseen kirjoitetaan hakusana, jonka perusteella se tarjoaa siihen sopivia linkkejä eri internet-sivuille. Hakukoneet toimivat kaikilla selaimilla. Yleisiä hakukoneita ovat Google, Bing ja DuckDuckGo.

Linkki: jokaisella internetsivulla on oma osoite ja siitä voidaan tehdä linkki. Linkki on tekstiä, joka voi olla alleviivattu tai eriväristä kuin muu teksti. Klikkaamaalla linkistä pääset toiselle internetsivulle tai aiheeseen. Linkki alkaa yleensä "https://"- tai "www."-alkuisella tekstillä.

Ruutukoodi eli QR-koodi on neliön muotoinen koodi, jonka saa auki älypuhelimen sovelluksella. Esimerkiksi kamerasovellus voi avata koodin ja se johtaa yleensä internetsivulle. Eli se toimii linkkinä verkkosivulle.

Some (sosiaalinen media) tarkoittaa verkkoviestintää, jossa käyttäjällä on mahdollisuus jakaa ja vastaanottaa viestejä ja verkostoitua. Suosittuja SOME-palveluita ovat:

  • Facebook – yhteisöpalvelu
  • X (ennen Twitter) – yhteisöpalvelu, missä viestit eli twiitit ovat lyhyitä
  • WhatsApp – viestintäpalvelu älypuhelimelle
  • Instagram – kuvien jakelua
  • Snapchat ja TikTok – valokuva- ja videoviestintään
  • YouTube – videoiden jakopalvelu

Hashtag (aihetunniste) on kokonaisuus, joka muodostetaan ristikkomerkillä(#) ja sitä seuraavalla sanalla tai merkeillä. Hashtag helpottaa viestintää, koska sen avulla viestit ohjautuvat oikeaan paikkaan ja sen avulla voi hakea tiettyyn aiheeseen liittyviä viestejä. Esimerkiksi kirjoittamalla Facebookin hakuruutuun: #mukanetti saat esille julkaisuja, missä Mukanetti on mainittu.

Bluetooth yhdistää laitteet langattomasti lyhyellä etäisyydellä . Voit esimerkiksi liittää kaiuttimen puhelimeesi musiikin kuuntelua varten. Molemmissa laitteissa täytyy olla bluetooth käytössä

Muistitikku on tietokoneeseen liitettävä tiedon tallennusväline. Muistikku liitetään tietokoneeseen siihen sopivan portin kautta, useimmiten USB-portti. Kun liität muistitikun laitteeseen, se näkyy tiedostorakenteessa (resurssienhallinnassa) omana yksikkönään. Suositellaan, että se laitetaan aina samaan USB-porttiin. Kansioiden ja tiedostojen kopiointi ja/tai siirto toimii kuten tietokoneen kiintolevyllä. 

Pilvipalvelu on internetyhteydellä toimiva tietojenkäsittely ja -tallennuspalvelu. Tiedot ja ohjelmat eivät ole omalla tietokoneella vaan palvelimilla, joihin pääsee käsiksi internetin kautta tietokoneella tai mobiililaitteella missä päin maailmaa vain. Pilvipalvelu mahdollistaa esimerkiksi sen että käyttäjän älypuhelimella otettu valokuva näkyy samantien myös saman käyttäjän tietokoneella. Lisää tietoa pilvipalvelusta Pilvipalvelu-sivulta.

Resurssienhallinta: tietokoneen resurssienhallinnasta näet koko laitteesi tiedostorakenteen. Näet sieltä kaikki kansiot ja niiden sisältämät tiedostot. Kansioiden nimi kertoo, millaisia asioita se pitävät sisällään: kuvat, ladatut tiedostot, musiikki, videot, työpöytä, tiedostot (asiakirjat ym), paikallinen tallennuslevy ja mahdolliset muut laitteet (esim. muistitikut). Resurssienhallinnan kautta voit siirtää kansioita ja tiedostoja haluaamasi paikkaan: tietokoneelta muistitikulle ja päinvastoin, voit luoda uusia kansioita ja siirtää kuvia vaikka puhelimesta.


somepalveluiden kuvakkeita, esim. youtube ja snapchat.

Teams on Microsoftin luoma yhteistyösovellus. Sen kautta voi tavata etäyhteydellä ja pitää vaikka etäkokouksen. Kutsutut pääsevät mukaan tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Kutsulinkki keskusteluun tulee sähköpostilla. Lisäksi Teamsiin voi rakentaa sähköisen työskentelyalustan yhteisön tiedostoille sekä keskustelulle.

Zoom on ohjelma mitä käyttämällä voidaan keskustella useiden käyttäjien kesken. Esimerkiksi Mukanetti voi luoda opastus/keskustelu tilaisuuden, johon kutsutut henkilöt voivat liittyä tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Kutsulinkki keskusteluun, tulee sähköpostilla.

Varmuuskopiointi on tapahtuma, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan ja varastoidaan. Jos alkuperäinen tieto häviää tai tuhoutuu, voidaan tieto palauttaa varmuuskopioista. Lisää tietoa varmuuskopioinnista Varmuuskopiointi-sivulta.

VPN: Mikä ihmeen VPN? (VPN- Virtual Private Network – virtuaalinen yksityinen verkko). Yksinkertaisesti VPN piilottaa laitteesi sijainnin eli IP osoitteesi, joten toimiasi verkossa ei voida yhdistää sinuun.

Wi-Fi tai wireless internet (WLAN) on langaton yhteys internetpalveluun reitittimen kautta.  Yhteys palveluun menee palveluntarjoajan kautta, joita ovat esim. Telia, Dna ja Elisa. Internetyhteyden voi saada myös kaapelin kautta seinäpistokkeesta suoraan tietokoneeseen. Tabletit ja älypuhelimet voivat käyttää vain langatonta yhteyttä. Langattoman yhteyden saa langallisesta määrittelemällä yhteyden reitittimen. Reitittimiä on saatavilla kaupoissa, mitkä myyvät tietokonetarvikkeita.