Sanastoa ja termejä

Hakukoneita on monia ja ne toimivat kaikilla selaimilla. Yleisiä hakukoneita ovat: Google, Yahoo, Bing, AOL, Altavista, MSN, plus monta muuta

Bluetooth – yhdistää laitteita langattomasti lyhyellä etäisyydellä . Esimerkiksi voit liittää kaiuttimen puhelimeesi musiikin kuuntelua varten. Molemmissa laitteissa täytyy olla bluetooth käytössä

Bluetooth symboli
Bluetooth kuvake

Hashtag (aihetunniste) on kokonaisuus, joka muodostetaan ristikkomerkillä(#) ja sitä seuraavalla sanalla tai merkeillä. Hashtag helpottaa viestintää, sen avulla viestit ohjautuvat oikeaan paikkaan ja sen avulla voi hakea tiettyyn aiheeseen liittyviä viestejä. Esim Googlen haku #twitter, ohjaa sinut twitterin sivustolle.

Internet (netti, verkko, verkosto) on kansainvälinen tietokoneverkosto muodostettu tiedonvälitystä varten.

Linkki – klikkaamaalla linkistä (alleviivattu ja/tai värillinen -monesti sininen -teksti) pääset suoraan kyseiselle sivustolle tai aiheeseen

Muistitikku on tietokoneeseen liitettävä tiedon tallennusväline. Muistikkku liitetään tietokoneeseen (ei sovellu tablettiin) USB portin kautta. Kun liität tikun laitteeseen se näkyy tiedostorakenteessa (resurssien hallinnassa) omana yksikkönään. Suositellaan että se laitetaan aina samaan USB-porttiin. Kansioiden ja tiedostojen kopiointi ja/tai siirto toimii kuten tietokoneen kiintolevyllä.

Pilvipalvelu on palvelua tarjoavien yritysten verkosto internetissä. Tiedot ja ohjelmat eivät ole omalla tietokoneella vaan palvelimilla, joihin pääsee käsiksi internetin kautta tietokoneella tai mobiililaitteella missä päin maailmaa vain. Lisää tietoa pilvipalvelusta Pilvipalvelu-sivulta.

Resurssien hallinta: Avaamalla resurssien hallinnan (ei tabletissa) näet koko laitteesi tiedostorakenteen. Vasemmalla ovat kansiot, mitkä sisältävät paljon alakansioita. Kansioiden nimi kertoo millaisia asioita se pitää sisällään, kuten Kuvat, Ladatut tiedostot, Musiikki, Videot, Työpöytä, Tiedostot (asiakirjat, ym), Paikallinen levy, mahdolliset muuta laitteet kuten esim. muistitikut. Resurssien hallinna kautta voit siirtää kansioita ja tiedostoja haluaamasi paikkaan: tietokoneelta muistitikulle ja päinvastoin, voit luoda uusia kansioita ja siirtää kuvia vaikka puhelimesta.

Selaimet ovat ohjelmia joilla saat yhteyden internetin palveluihin. Jos tiedät www – osoitteen (esim. www.mukanetti.net) voit kirjoittaa sen suoraan selaimen osoitekenttään (selaimen yläosan ensimmäinen rivi), ja selaimesi vie sinut haluamallesi sivulle. Jos et tiedä osoitetta, voit käyttää hakukonetta.

Some (sosiaalinen media) tarkoittaa verkkoviestintää, jossa käyttäjällä on mahdollisuus jakaa ja vastaanottaa viestejä. Suosittuja SOME palveluita ovat:

  • Facebook – yhteisöpalvelu
  • Twitter – yhteisöpalvelu, missä viestit eli twiitit ovat lyhyitä
  • WhatsApp – viestintäpalvelu älypuhelimelle
  • Instagram – kuvien jakelua
  • Snapchat – valokuva- ja videoviestintään
  • YouTube – videoiden jakopalvelu
  • Spotify – musiikkipalvelu

Tili: Tämä sana tuottaa ongelmia monille koska sen on opittu tarkoittamaan pankkitiliä. Digimaailmassa Tili (eng. Account) tarkoittaa käyttäjätunnusten luomista ja rekisteröitymistä internetti palveluiden käyttäjäksi. Tilit ovat maksuttomia. Tilit (käyttäjätunnukset) ovat kaksiosaisia : käyttäjän nimi (useasti sähköposti osoite) ja oma valinnainen salasana. Lue lisää tilien luomisesta Tilit, salasanat, virustorjunta sivulta.

Varmuuskopiointi on tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan ja varastoidaan. Jos alkuperäinen tieto häviää tai tuhoutuu, voidaan tieto palauttaa varmuuskopioista. Lisää tietoa varmuuskopioinnista Varmuuskopiointi -sivulta.

VPN -mikä ihmeen VPN? (VPN- Virtual Private Network – virtuaalinen yksityinen verkko). Yksinkertaisesti VPN piilottaa laitteesi sijainnin eli IP osoitteesi, joten toimiasi verkossa ei voida yhdistää sinuun.

WiFi tai wireless internet – langaton yhteys internet palveluun, reitittimen kautta.  Yhteys palveluun menee palvelun tarjoajan kautta, joita ovat Telia, Dna, Elisa. Yhteyden voi saada myös kaapelin kautta seinäpistokkeesta suoraan tietokoneeseen.  Tabletit ja älypuhelimet voivat käyttää vain langatonta yhteyttä. Langattoman yhteyden saa langallisesta liittämällä siihen reitittimen. Reittimiä on saatavilla kaupoissa, mitkä myyvät tietokone tarvikkeita, ja mallista riippuen hinta on kympeistä satasiin.

WWW on osoite digitaaliseen tilaan, jossa verkkosivut sijaitsevat. Käytännössä ne sijaitsevat palvelimilla. WWW on Internetin tarjoama palvelu, minkä keskeinen elementti on sinun koneeseesi asennettu selain. (www tulee sanoista world (maailma) wide (leveä, laaja)  web (verkko).