Varmuuskopiointi

Varmuuskopioinnilla tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan ja varastoidaan. Jos alkuperäinen tieto häviää tai tuhoutuu, voidaan tieto palauttaa varmuuskopioista. Suuri etu on myös yhteystietojen siirto toiselle laitteelle.

Varmuuskopioinnin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa.
Yksi backup (takakopio , varmuuskopio) ei riitä! Niitä ei voi tehdä liikaa tai liian usein!

Android laitteiden varmuuskopiointi:

 1. Avaa Asetukset
 2. Valitse järjestelmä ja sitten varmuuskopiointi
 3. Laita päälle ”Ota varmuuskopiointi käyttöön”

Koska kaikki laitteet ovat erilaisia yllä mainitut ohjeet eivät ehkä vastaa oman puhelimesi asetuksia, missä tapauksessa hae asetusta ’varmuuskopio’. Varmuuskopiointi tallentuu Googlen pilvipalveluun. Android-laitteethan vaativat Google-tilin (käyttäjätunnuksen ja salasanan).

Lisää Android laitteiden varmuuskopioinnista löytyy Googlen ohjeista sivulta https://support.google.com/android/answer/2819582?hl=fi

iOS laitteiden varmuuskopiointi:

iOS eli Applen laitteet on yhdistetty iCloud-tiliin.

 1. Avaa asetukset
 2. Avaa salasanat ja tili (tai napauta nimesi ja iCloud)
 3. Avaa iCloud-tili
 4. Hae iCloud varmuuskopio ja laita se päälle

Huomaa, että laitteellasi pitää olla Wi-Fi -yhteys ja liitetty verkkovirtaan.

Lisää ohjeita tarjoaa Applen tuki osoitteessa: https://support.apple.com/fi-fi/HT203977

Windows 10 ja 11 varmuuskopiointi ja palautus:

Windows 10:n asetuksista löytyy kohta ”varmuuskopioi”. Klikkaa aloituspainiketta (Windows-lippu), asetukset (rataskuvake), päivittäminen ja suojaus ja sieltä varmuuskopioi. Windows 11:ssa varmuuskopiointi aloitetaan Ohjauspaneelista. Tiedostohistorian avulla voit suorittaa varmuuskopioinnin ulkoiseen asemaan tai verkkosijaintiin. Liitä nyt tietokoneeseen ulkoinen kiintolevy, mihin tiedostot varmuuskopioidaan (englanniksi Backup).
Lisää tietoa ja ohjeita varmuuskopioinnista ja tietojen palauttamisesta tarjoaa Microsoftin tuki osoitteessa https://support.microsoft.com/fi-fi/help/17127/windows-back-up-restore

Tietokoneen varmuuskopiot

Hyvä tapa on itse kopioida omat tiedostot ja kuvat muistitikulle tai ulkoiselle kiintolevylle resurssienhallinnan kautta. Optisia tallennusvälineitä ovat CD- ja DVD- levyt, mutta nykyään harvemmin koneissa on optisia asemia. Microsoftin OneDrive, Google Drive ja vaikka Dropbox ovat pilvipalveluita, joihin voi varmuuskopiot tehdä. Varmuuskopiot voi myös asettaa tekemään automaattisesti, milloin laitteen on oltava WiFi-yhteydessä.

MAC- koneiden varmuuskopiointi

Varmuuskopio tärkeimmistä tiedostoista tehdään vähintään kerran kuukaudessa. Ulkoinen kovalevy, USB-muistitikku ja DVD-levyt ovat sopivia tähän. Mac-koneissa on ohjelma, Time Machine, joka tekee koko koneen sisällöstä täydellisen kopion käyttäjätileistä asetuksineen automaattisesti, kun ulkoinen levy on liitetty. Manuaalisesti kopiot tehdään ’vedä ja tiputa’ tavalla ulkoiselle medialle.

Tässä muutama pilvipalvelu

 • Backup and sync from Google – sovellus asennettuna tekee varmuuskopioinnin helpoksi.
 • OneDrive on Microsoftin pilvipalvelu ja sen voi asentaa kopoimaan tiedostot pilveen.
 • iCloud palvelee MAC-koneiden käyttäjiä.
 • Dropbox on Dropbox, Inc. -yhtiön ylläpitämä tiedostojen tallennus- ja synkronointipalvelu.
 • Jottacloud on norjalainen pilvipalvelu.

Suositus: Siirrä ja/tai kopioi tärkeät tiedostosi mobiililaitteelta tietokoneellesi, jos mahdollista. Kopioi tietokoneesi tiedostot kuten kuvat, videot, musiikki ja asiakirjat ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikuille. Kopioi tiedot myös pilvipalveluun. Liikaa takakopioita ei koskaan ole. Tietokoneet ja mobiililaitteet ovat rikkoutuvia ja niihin voi esiintyä ongelmia. Pidä varmuuskopiot turvassa!