Opi tuntemaan laitteesi

Pöydällä kahvikuppi ja matkapuhelin. Etualalla kädessä avoin puhelimen käyttöohje.

Asetukset

Laitteesi toiminnan sydän on asetukset. Laitteessasi on rataskuvake, jota napauttamalla sinulle avautuu asetusten maailma. Asetuksista löydät päivitykset ja lisäksi voit säätää laitteen toimintoja sinulle sopiviksi. 

Asetuksista löytyy muun muassa helppokäyttötoimintoja, internet-yhteys (Wi-Fi), lentotila, bluetooth, mobiilidata, äänet, näytön kirkkaus, taustakuva, tilit ja monta muuta tärkeää asiaa. Jos jokin toiminto ei toimi, todennäköisesti ratkaisu löytyy asetuksista. 

Päivitykset

On tärkeää päivittää käyttöjärjestelmä ja sovellukset säännöllisesti. Päivittäminen lisää laitteen turvallisuutta ja parantaa sen toimivuutta. Älypuhelin, tabletti ja tietokone ilmoittavat sinulle kun uusi päivitys on saatavilla. Laite voi myös tehdä päivityksiä automaattisesti. Käyttöjärjestelmä tai sovellus antaa päivittämiseen ohjeita ja kysyy esimerkiksi milloin päivityksen voi tehdä. Laite tekee suurimman osan työstä itse, sinun tehtäväsi on vastata sen esittämiin kysymyksiin. Joskus laitteen pitää käynnistyä uudelleen päivityksen aikana. Älä katkaise virtaa kun päivitys on käynnissä. Vanhat laitteet eivät saa enää päivityksiä ja siksi niiden käyttö ei ole enää täysin turvallista.

Sovellukset ja ohjelmat

Sovellus ja ohjelma tarkoittavat tietotekniikassa usein samaa asiaa. Ne lisäävät laitteeseen ominaisuuksia ja toimintoja. Esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoitat tekstiä ja kamerasovelluksella otat valokuvia. Usein verkkopalveluilla on olemassa oma sovellus. Voit siis tarvita sovelluksen esimerkiksi terveyspalveluita ja julkista liikennettä varten. Sovellus avataan laitteen kuvakkeesta. Uudessa laitteessa on valmiina monenlaisia sovelluksia, mutta voit myös itse lisätä ja poistaa niitä.