Sanastoa ja termejä

Tili: tämä sana tuottaa ongelmia monille, koska sen on opittu tarkoittavan pankkitiliä. Digimaailmassa tili (engl. Account) tarkoittaa yksilöivän käyttäjätunnuksen luomista ja rekisteröitymistä internet-palveluiden käyttäjäksi. Tilit ovat maksuttomia. Tilit (käyttäjätunnukset) ovat kaksiosaisia: käyttäjän nimi (usein sähköpostiosoite) ja oma valinnainen salasana. Lue lisää tilien luomisesta Tilit, salasanat, virustorjunta -sivulta.

Internet (netti, verkko, verkosto) on kansainvälinen tietokoneverkosto, joka on muodostettu tiedonvälitystä varten. Verkkopalvelut ja monet sovellukset tarvitsevat toimiakseen Internet-yhteyden. Internet rakentuu nettisivuista.

Selaimet ovat ohjelmia, joilla käytät internetiä. Selaimia ovat esimerkiksi Edge, Firefox, Google Chrome ja Safari. Jos tiedät www-osoitteen (esim. www.mukanetti.net) voit kirjoittaa sen suoraan selaimen osoitekenttään (selaimen yläosan ensimmäinen rivi), ja selaimesi vie sinut haluamallesi sivulle. Jos et tiedä osoitetta, voit käyttää hakukonetta. 

Hakukone auttaa löytämään tietoa internetistä. Hakukoneeseen kirjoitetaan hakusana, jonka perusteella se tarjoaa siihen sopivia linkkejä eri internet-sivuille. Hakukoneet toimivat kaikilla selaimilla. Yleisiä hakukoneita ovat Google, Bing ja DuckDuckGo.

Linkki: jokaisella internetsivulla on oma osoite ja siitä voidaan tehdä linkki. Linkki on tekstiä, joka voi olla alleviivattu tai eriväristä kuin muu teksti. Klikkaamaalla linkistä pääset toiselle internetsivulle tai aiheeseen. Linkki alkaa yleensä "https://"- tai "www."-alkuisella tekstillä.

Ruutukoodi eli QR-koodi on neliön muotoinen koodi, jonka saa auki älypuhelimen sovelluksella. Esimerkiksi kamerasovellus voi avata koodin ja se johtaa yleensä nettisivulle. Eli se toimii linkkinä nettisivulle, missä voi olla esimerkiksi tekstiä, kuva tai video.

Some (sosiaalinen media) tarkoittaa verkkoviestintää, jossa käyttäjällä on mahdollisuus jakaa ja vastaanottaa viestejä ja verkostoitua. Suosittuja SOME-palveluita ovat:

  • Facebook – voit verkostoitua, seurata ryhmiä ja kertoa omia kuulumisia
  • X (ennen Twitter) – yhteisöpalvelu, missä viestit eli twiitit ovat lyhyitä
  • WhatsApp – voit lähettää ja vastaanottaa viestejä
  • Instagram – voit jakaa kuvia ja verkostoitua
  • Snapchat ja TikTok – valokuva- ja videoviestintää
  • YouTube – voit katsoa ja jakaa videoita

Hashtag (aihetunniste) on kokonaisuus, joka muodostetaan ristikkomerkillä(#) ja sitä seuraavalla sanalla tai merkeillä. Hashtag helpottaa viestintää, koska sen avulla viestit ohjautuvat haluttuun paikkaan ja sen avulla voi etsiä tiettyyn aiheeseen liittyviä viestejä. Esimerkiksi kirjoittamalla Facebookin hakuruutuun: #mukanetti saat esille julkaisuja, missä Mukanetti on mainittu.

somepalveluiden kuvakkeita, esim. youtube ja snapchat.

Bluetooth yhdistää laitteet langattomasti lyhyellä etäisyydellä . Voit esimerkiksi liittää kaiuttimen puhelimeesi musiikin kuuntelua varten. Molemmissa laitteissa täytyy olla bluetooth käytössä

Muistitikku on tietokoneeseen liitettävä tiedon tallennusväline. Muistikku liitetään tietokoneeseen siihen sopivan portin kautta, useimmiten USB-portti. Kun liität muistitikun laitteeseen, se näkyy tiedostorakenteessa (resurssienhallinnassa) omana yksikkönään. Suositellaan, että se laitetaan aina samaan USB-porttiin. Kansioiden ja tiedostojen kopiointi ja/tai siirto toimii kuten tietokoneen kiintolevyllä. 

Pilvipalvelu on internetyhteydellä toimiva tietojenkäsittely ja -tallennuspalvelu. Tiedot ja ohjelmat eivät ole omalla tietokoneella vaan palvelimilla, joihin pääsee käsiksi internetin kautta tietokoneella tai mobiililaitteella missä päin maailmaa vain. Pilvipalvelu mahdollistaa esimerkiksi sen että käyttäjän älypuhelimella otettu valokuva näkyy samantien myös saman käyttäjän tietokoneella. Lisää tietoa pilvipalvelusta Pilvipalvelu-sivulta.

Resurssienhallinta: tietokoneen resurssienhallinnasta näet koko laitteesi tiedostorakenteen. Näet sieltä kaikki kansiot ja niiden sisältämät tiedostot. Kansioiden nimi kertoo, millaisia asioita se pitävät sisällään: kuvat, ladatut tiedostot, musiikki, videot, työpöytä, tiedostot (asiakirjat ym), paikallinen tallennuslevy ja mahdolliset muut laitteet (esim. muistitikut). Resurssienhallinnan kautta voit siirtää kansioita ja tiedostoja haluaamasi paikkaan: tietokoneelta muistitikulle ja päinvastoin, voit luoda uusia kansioita ja siirtää kuvia vaikka puhelimesta.


Teams on Microsoftin luoma yhteistyösovellus. Sen kautta voi tavata etäyhteydellä ja pitää vaikka etäkokouksen. Kutsutut pääsevät mukaan tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Kutsulinkki keskusteluun tulee sähköpostilla. Lisäksi Teamsiin voi rakentaa sähköisen työskentelyalustan yhteisön tiedostoille sekä keskustelulle.

Zoom on ohjelma mitä käyttämällä voidaan keskustella useiden käyttäjien kesken. Esimerkiksi Mukanetti voi luoda opastus/keskustelu tilaisuuden, johon kutsutut henkilöt voivat liittyä tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. Kutsulinkki keskusteluun, tulee sähköpostilla.

Varmuuskopiointi on tapahtuma, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan ja varastoidaan. Jos alkuperäinen tieto häviää tai tuhoutuu, voidaan tieto palauttaa varmuuskopioista. Lisää tietoa varmuuskopioinnista Varmuuskopiointi-sivulta.

VPN: Mikä ihmeen VPN? (VPN- Virtual Private Network – virtuaalinen yksityinen verkko). Yksinkertaisesti VPN piilottaa laitteesi sijainnin eli IP osoitteesi, joten toimiasi verkossa ei voida yhdistää sinuun.

Wi-Fi tai wireless internet (WLAN) on langaton yhteys internetpalveluun reitittimen kautta.  Yhteys palveluun menee palveluntarjoajan kautta, joita ovat esim. Telia, Dna ja Elisa. Internetyhteyden voi saada myös kaapelin kautta seinäpistokkeesta suoraan tietokoneeseen. Tabletit ja älypuhelimet voivat käyttää vain langatonta yhteyttä. Langattoman yhteyden saa langallisesta määrittelemällä yhteyden reitittimen. Reitittimiä on saatavilla kaupoissa, mitkä myyvät tietokonetarvikkeita.

 

Englanninkielisiä sanoja suomeksi

Sähköpostissa käytettyjä sanoja
Attachment: liite
Deleted messages: poistetut viestit
Email: sähköposti
Email address: sähköposti osoite
Forward: lähetä edelleen
Inbox: saapuneet kansio
New message: uusi viesti
Password: salasana
Reply: vastaa
Reply to all: vastaa kaikille
Sent: lähetetyt
Spam: roskaposti


Muita usein käytettyjä sanoja

Antivirus software: virustorjunta ohjelmisto
Cable: kaapeli
Capital letter: iso kirjain
Chat: keskustelu
Copy: kopioi
Cut: leikkaa
Database: tietokanta
Desktop (computer): pöytätietokone
Document: asiakirja
File: tiedosto
Folder: kansio
Font: kirjasintyyli
Hard drive: kovalevy, kiintolevy
Hardware: laitteisto
Keyboard: näppäimistö
Laptop: läppäri
Log off: kirjautua ulos
Log on: kirjautua sisään
Lower case: letter pieni kirjain
Memory: muisti
Message: viesti
Monitor: näyttöpääte
Mouse: hiiri
Network: tietoverkko
New message: uusi viesti
Password: salasana
Paste: liitä
Plug in: kytkeä
Power cable: virtakaapeli
Print: tulostaa
Printer: tulostin
Processor speed: prosessorin nopeus
Restart: käynnistää uudelleen
Save: tallentaa
Save as: tallentaa nimellä
Screen: näyttö
Scroll down: vierittää alas
Scroll up: vierittää ylös
Shut down: sammuttaa
Software: ohjelmisto
Space bar: välilyönti
Speakers: kaiuttimet
Spreadsheet: taulukkolaskenta
Start up: käynnistää
Switch off , turn off: kytkeä pois päältä
Switch on , turn on: kytkeä päälle
Tablet (computer): tabletti
Type: kirjoittaa koneella
Unplug: irrottaa
Upper case letter: iso kirjain
Username, user ID: käyttäjänimi
Virus: virus
Wireless router: langaton reititin
Word processor: tekstinkäsittelyohjelma