Pilvipalvelu

Pilvipalvelu on palvelua tarjoavien yritysten verkosto internetissä. Tiedot ja ohjelmat eivät ole omalla tietokoneella vaan palvelimilla, joihin pääsee käsiksi internetin kautta tietokoneella tai mobiililaitteella missä päin maailmaa vain.

Pilvessä on ohjelmia, tietoa ja palveluita. Jotta voi päästä käsiksi sen tarjoamiin palveluihin, pitää ostaa internet-palvelu vaikka Telian, Elisan tai DNAn kautta. Nämä tuovat asuntoosi pistokkeen, johon voi liittää kaapelin kautta tietokoneen ja/tai reitittimen. Reititin jakaa internetyhteyden langattomasti ja luo Wi-Fi -verkoston. Esimerkiksi sähköposti on pilvipalvelu ja sitä voi lukea missä vain internetin kautta niin tietokoneella, tabletilla kuin myös älypuhelimella.

Pilvessä olevia sovelluksia ovat esimerkiksi Facebook, Skype, Instagram, Dropbox ja Googlen monet palvelut. Myös pankkipalvelut ovat pilvipalveluita, joihin tarvitset pankkisi online-tunnukset.

Pilvipalveluihin voi tallentaa omia tiedostoja kuten valokuvia, videoita ja tekstejä.

Pilvipalvelun etu on, että tiedot ovat turvassa, vaikka omat laitteet rikkoutuisivat tai ne varastettaisiin. Palvelu vaatii kirjautumisen eli käyttäjätunnukset ja salasanat. Automaattiset varmuuskopioinnit ovat usein osa pilvipalveluja, joten tietoihin pääsee käsiksi, kunhan tunnukset ja salasanat ovat tallessa.

Pilvipalvelussa olevia tiedostoja on helppo jakaa, ja niitä voivat katsoa ihmiset, joille käyttöoikeus on jaettu. Omia tiedostoja voi aina katsoa kaikkialla ja kaikilla laitteilla.

Esimerkkejä:

  • OneDrive on Microsoft:in pilvipalvelu, missä ilmaista säilytystilaa on 5Gt, ja lisää voi ostaa
  • iCloud on Applen tarjoama palvelu. Ilmaista tilaa on 5Gt, ja lisää voi ostaa tarpeen mukaan
  • Google Drive, Google kuvat ovat Googlen omistamia palveluita, joihin voi tallentaa omia tiedostoja (15Gt ilmaista tilaa)

YouTuben kaltaiseen palveluun tallennettuja videoita voivat katsoa kaikki, jos videot on asetettu julkisiksi. Omat videot voi suojata salasanalla.

Sähköpostit on suojattu eli vaativat oman sähköpostitilin (käyttäjätunnuksen ja salasanan)

Vaikka omien tiedostojen tallentaminen pilveen voi huolettaa, pilvipalvelut ovat toimintavarmempia kuin perinteiset yhdessä laitteessa olevat ohjelmat ja palvelut. Pilvipalvelujen tarjoajat huolehtivat palveluiden tuottamisesta. Muutamat ohjelmat saattavat toimia myös offline eli ilman verkkoyhteyttä kuten esimerkiksi jotkut karttapalvelut ulkomailla.