Valokuvien muokkaus

Windows 10 ja 11:een kuuluva kuvankäsittelyohjelma on Valokuvat. Kun kuvan aukaisee tietokoneella, oletuksena se aukeaa Valokuvat-ohjelmassa. Kuvan yläreunassa näkyy nyt työkalut kuvan muokkaamiseen. Kuvan voi rajata ja tehdä sekä väri- että valoisuussäädöksiä ym. 

Mac koneiden kuvankäsittely Kuvat sovelluksessa. Applen Kuvat on kuvien järjestely ja muokkausohjelma. iPhonen, iPadin ja Mac-koneisiin ladatut kuvat voi automaattisesti siirtää iCloud-pilveen, joten kaikkia kuvia voi siten katsella kaikilla laitteilla.

Kuvien katselu ja muokkaus puhelimella/tabletilla.
Android-laitteella olevat kuvat ovat Galleriassa ja myös Google-kuvissa, jos näin on määritelty.
iOS laitteiden kuvat aukaistaan kuvat-kuvakkeesta  tai Google-kuvat kuvakkeesta, jos se on asennettu.
Kun avattua kuvaa painaa hetken, muokkausvalikko tulee näkyviin.

Android puhelimella avattu kuva
iPhonella avattu kuva

Google-kuvat

Googlen-kuvat ohjelmaa voi käyttää kaikissa laitteissa, vaatimuksena on Google-tili (Gmail-osoite). Google-kuvat on pilvipalvelu, joka käyttää Google Driven tallennustilaa (15GT). Lisätilaa voi ostaa tarpeen mukaan. Google kuvat tallentaa kuvat automaattisesti, jos sille on annettu lupa. Google Kuvilla voi paitsi säilyttää, myös käsitellä valokuvia ja käsittely tapahtuu suoraan verkossa, joten tietokoneelle ei ole asennettavaa ohjelmaa. Kuvien käsittely on mahdollista missä ja milloin vain. Google-tilin omistaja voi ladata valokuvansa Google-kuviin sekä hallita ja käsitellä niitä sekä Windows- että Mac-tietokoneella suoraan verkkoselaimen kautta. Valitse kuva napsauttamalla sitä ja sitten paina Muokkaa-kuvaketta (vie hiiri yläreunassa kuvakkeiden yli ja näet toiminnon). Toiminnot ovat yksinkertaisia. Google-kuvat toimii myös mobiililaitteilla, joista kuvia voi jakaa. Videotiedostojen käsittely ei ole mahdollista. Google-kuvat toimii myös suomeksi.

Google kuvat muokkaus näkymä

Ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia

Canva (www.canva.com) on sekä nettisivun kautta että sovelluksena toimiva työkalu, jolla voi käsitellä kuvia ja tehdä kuvista erilaisia tuotteita, mm.mainoksia, esityksiä ja vaikka somesisältöä. Canvassa voit tehdä myös tiimityötä ja jakaa muille suunnittelumalleja. Canvassa on useita kielivaihtoehtoja, mm. suomi.

Gimp (www.gimp.org) on ilmainen ja monipuolinen. Sen opettelu vaatii aikaa, mutta on varmaan sen arvoista. Gimp toimii Windows-, MAC-, ja Linux laitteissa. Suomi löytyy kielivaihtoehdoista.

Photoscape (photoscape.fi.downloadastro.com/) on monille jo tuttu. Photscape on suomenkielinen, monipuolinen ja suhteellisen helppo kuvankäsittelyyn.

Photoscape X  tarkoitettu windows 10, 11 ja Mac-koneille, ja se löytyy osoitteesta http://x.photoscape.org/ ja sen voi myös ladata Microsoft Storesta.

Maksulliset ohjelmat: Vaikka ilmaisohjelmilla (ja niitä on enemmän kuin edellä on mainittu) voi saada aikaan paljon ja monille riittää peruskorjaukset, mutta jos todella haluat tehdä paljon kuvillasi, sinun kannattaa sijoittaa vaikka ADOBEn ohjelmiin: Photoshop, Elements ja Lightroom.