Koulutuspäivä Virroilla

15.5.2024

Tänä keväänä saimme mahdollisuuden järjestää lähikoulutusta vertaisohjaajille, jotka opastavat digiasioissa Pirkanmaan laitamilla. Koulutuksen mahdollisti Pirhan kumppanuusavustus, minkä saimme tähän tarkoitukseen vuodelle 2024. Lisää koulutuksia järjestetään syksyllä. Yksi koulutuksesta saatu palaute kuului: "Kiva kun tällaista järjestetään ja vielä kotikunnassani!"

Toukokuussa Virroilla järjestettyyn koulutukseen kutsuttiin vertaisohjaajat Parkanosta, Ruovedeltä, Virroilta ja Mänttä-Vilppulasta. Ihan kaikki eivät päässeet paikalle. Varmuutta vertaisohjaajana toimimiseen-koulutuksessa vertaisohjaajat tapasivat toisiaan ja jaettiin käytännön vinkkejä. 

Yhdessä huomattiin että painitaan hyvin samanlaisten epävarmuuksien, ilojen ja digipulmien parissa. Kukaan ei tiedä digilaitteista, sovelluksista, termeistä ja verkkopalveluista kaikkea, emmekä me sellaista oikeastaan missään luvatakaan! Vertaisohjaajat eivät ole ammattilaisia, vaan neuvovat siihen asti kuin pystyvät. Se on monelle jo iso apu. Yhdessä voidaan etsiä tietoa ja oppia kokeilemalla ja tutkimalla. Rajojakin täytyy asettaa esimerkiksi kun kirjaudutaan henkilökohtaisiin tietoihin. Digipulmat voivat olla vaikeita, mutta toisen tukeminen tekee vapaaehtoistyöstä mielekästä. Päästäänhän useimmiten asiassa edes vähän eteenpäin.

Digituki on nykypäivänä erityisen tärkeää, koska palvelut siirtyvät verkkoon. Digilaitteen hankinta tulee eteen sellaisillekin, jotka ovat viimeiseen asti sitä vältelleet. Silloin lähdetään ihan perusasioista, mitä kokeneemman käyttäjän on helppo neuvoa. Tarvitaan sopivaa asennetta, rohkeutta ja valppautta. Vertaisohjaajana voi kertoa omista kokemuksistaan, näyttää mallia ja rohkaista. 

Haluaisitko sinä auttaa oman asuinalueesi eläkeikäisiä digitaitojen kehittämisessä? ATK Seniorit Mukanetin jäsenenä sinustakin voi tulla vertaisohjaaja! 

Pöydän ääressä istumassa iloinen joukko vertaisohjaajia.
Pöydän ääressä vertaisohjaajat Pertti, Pirkko, Aila, Christine, Erkki, Kata, Liisa, Antti, Tapani ja Inari. Konkareilta oppimassa oli myös Mukanetin koordinaattori Anu.
Pöydällä erilaisia postikortteja ja teksti: nämä kortit vertaisohjaajat valitsivat kuvaamaan itsejään vertaisohjaajina juuri nyt. Huumori oli sallittu!